A Föld domborzati és vízrajzi térképe

Kép forrása
http://www.mapsharing.org/MS-maps/map-pages-worldmap/images-map/2-world-map-physical.jpg
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Földünk domborzati és vízrajzi térképe látható a képen. A Föld palástja kiterített állapotban szerepel a képen, így a gömb egészét láthatjuk egyszerre. A domborzati és vízrajzi térkép a legelterjedtebb térképtípus.  Méretaránya 1:10 000-től 1:200 000-ig terjed. A méretarány csökkenésével egyre elnagyoltabb a térkép.

A domborzati és vízrajzi térképet idegen szóval topográfiai térképnek is nevezik. A topográfiai térképek elsősorban a  földfelszínen megjelenő természetes és mesterséges objektumokat ábrázolják (hegyek, erdők, rétek, folyók, tengerek, stb.) de emellett tartalmazhatnak adminisztratív jellegű információkat is (országhatárok, lakott területek, stb.). Az infromáció a térképen színek és szimbólumok segítségével jelenik meg.

A nagyobb méretarányú topográfiai térképek (1:10 000, esetleg 1:25 000) közvetlen felméréssel készülnek, míg a kisebb méretarányúakat térképészeti módszerekkel az eredeti felmérések egyszerűsítésével és általánosításával állítják össze.

A topográfiai térképek nem adnak mindig arányos információt, például egy nagyon kicsi ábrázolandó objektumot a valódi méretarányánál sokkal nagyobb szimbólummal jelölnek. Ennek következménye, hogy a körülötte lévő térképrészlet torzulhat. 

A Föld topográfiáját a forgó Földön is megfigyelheted az alábbi animáció segítségével:
http://www.solarviews.com/raw/earth/vearth3.mpg 

http://www.solarviews.com/raw/earth/vearth4.mpg

 

Szerző által felhasznált források

http://www.solarviews.com/eng/index.htm