Warfarin

Kép forrása
http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Warfarin.svg
Leírás szerzője
GK

A warfarint és rokon vegyületeit rágcsálóírtásra (rodenticid) és humán gyógyszerként egyaránt használják, természetesen nem azonos koncentrációtartományban.

CAS-szám 81-81-2

ATC-kód B01AA03

PubChem 6691

DrugBank APRD00341

Képlet C19H16O4

Moltömeg 308,33 g/mol

Patkányméregként és humán gyógyszerként is alkalmazzák véralvadásgátló hatása miatt.

Érdekes, hogy egyes patkánypopulációkban rezisztenicia alkult ki a warfarinnal szemben.

Humán gyógyszerként alkalmazva: farmakokinetikai adatok

Biológiai hasznosíthatóság 100%

Fehérjekötés 99,5%

Metabolizmus máj CYP2C9, 2C19, 2C8, 2C18, 1A2 és 3A4

Felezési idő 2,5 nap

Kiválasztás vese (92%)

Terápiás előírások

Terhességi kategória D(AU) X(US)

Jogi státusz: csak orvosi rendelvényre

Alkalmazás orális vagy intravénás.

Véralvadásgátló hatását K-vitamin antagonistaként fejti ki. A K vitamin elngedhetetlen közreműködője a véralvadásnak: ha a K-vitamin működésképtelenné válik, akkor nincs a szervezetben véralvadás.

Normális esetben a K-vitamin epoxiddá alakul a májban. Ezt az epoxidot később az epoxid reduktáz enzim redukálja. A K-vitamin epoxid redukált formája szükséges több véralvadási faktor szintéziséhez , például trombin, VII-es faktor, IX-es faktor és X-es faktor, protein C és protein S. A warfarin gátolja az epoxid reduktáz enzimet a májban, ezáltal akadályozza azoknak a fehérjéknek a képzését, melyekhez K-vitamin szükséges, így megakadályozza a koagulációt. A hatékonyság a warfarin azon képességén alapszik, mely gátolja a K-vitamin redukcióját és részvételét a II, VII, IX és X alvadási faktorok szintézisében. Terápiás dózisban a warfarin 30-50%-ban gátolja az alvadási faktorok szintézisét és csökkenti biológiai aktivitásukat is. A véralvadási faktorok közül a II-es (protrombin), VII-es, IX-es és X-es faktorok, valamint a C, S és Z proteinek képződését gátolja. Az antikoaguláns hatás általában a gyógyszer bevételét követő 24 órán belül jelentkezik, de a maximuma csak 72–96 óra múlva áll be. Az egyszeri dózis alvadásgátló hatása 2–5 nap alatt érhető el, mely idő alatt a már a keringésben levő alvadási faktorok kiválasztódnak.

Újabban reprotoxikus hatását vizsgálják, mert több jel mutata arra, hogy a warfarin reprotoxikus, pedig terhes anyáknál is használják véralvadásgátlásra. Emiatt a mellékhatásmiatt 2012-ben Írország osztályozásra és címkézésre javasolta a warfarint a REACH rendelet hatálya alatt. Javasolt osztályozás: akut toxicitás, ismételt kitettség, reprotoxicitás, specifikus célszervekre gyakorolt hatás. Ezek mellett specifikus koncentrációlimit megállapítását is kérik (lásd csatolt pdf dokumentum).

A warfarinhoz hasonló K-vitamin anatgonista vegyületek még a következők: klorofacinon, bromadiolon keton, difenakum, difetialon, flokumafen, brodifacum és kumatetralil.

 

Szerző által felhasznált források

http://echa.europa.eu/documents/10162/13626/clh_proposal_warfarin_cz016705-16_en.pdf

http://www.complianceandrisks.com/regulations/eu-warfarin-harmonised-classification-and-labelling-clh-dossier-submitted-by-ireland-november-2012-17885/

http://en.wikipedia.org/wiki/Warfarin

Csatolt pdf