Szecska

Széchenyi fürdő, Budapest

Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin
Szecska

A Széchenyi fürdő Budapest egyik melegvízű forrására épülő gyógyfürdő és uszoda. 

A Széschenyi fürdő forrásának hévíze gazdag a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos anyagokban melynek fluorid- és metaborsav-tartalma is jelentős valamint tartalmaz nátriumot is.

Az ivókút vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz. A fürdő gyógyvize javasolt az ízületek degeneratív betegségekkel küzdőknek, valamint idült és félheveny ízületi gyulladások, ortopédiai, baleseti utókezelések kiegészítésére

A meleg vizű források gyógyító hatását már a rómaiak felfedezték és hasznosították. Később a fürdőkultúrája a török időkben ismét fejlődésnek indult.

A Széchenyi fürdő Budapest és Európa legnagyobb meleg vizű fürdője, helyesebben egy fürdő komplexum, 1913-ban építették, neobarokk stílusban.

Forrása a legmélyebb és legmelegebb Budapest összes gyógyvíz forrása közül. A Városligetben helyezkedik el, a Fővárosi Nagycirkusszal szemben.

Ez a legnagyobb és legfontosabb gyógyfürdő a pesti oldalon, több zárt és nyitott medencével áll a vendégek rendelkezésére. Összesen 21 medencéje van. Egyedi hangulatát meghatározza az elegáns épület, a rengeteg különböző hőfokú medence és a vízben sakkozó idősebb urak.

Létét Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti. Kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben, ahol később, 1881-ben már "Artézi fürdő" működött, azonban az ideiglenes jellegű fürdő egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek.  1913-ban épült fel Czigler Győző tervei alapján a Széchenyi Gyógyfürdő. A fürdő 1927-ben férfi és női népfürdőosztállyal és strandfürdővel bővült.

Az uszoda medencéinek rekonstrukciójára, szűrőforgató-berendezéssel történő ellátására 1999-ben került sor.
Az ún. élménymedencében megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár és még sok más, eddig kevésbé ismert szolgáltatás.