Cianidszennyzettség az aranyért

Kép forrása
http://greenr.blog.hu/2010/10/18/napi_kepregeny_for_what
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Érdekes lenne, ha egy aranygyűrű mellé mindenkinek vennie kéne néhány hordó cianidos hulladékot is. Pedig ez lenne a reális és igazságos, ahogy a karikatúra képaláírása mondja, hogy a gyönyörű aranygyűrű mellé grátisz jár 4 hordó cianidos zagy.

De ma még nem fizettetjük meg a vevőkkel a termékre eső, a környezetben és az emberi egészségben okozott károkat. Tesszük ezt a versenyképességre, stratégiai érdekekre, helyi gazdasági és szociális hasznokra való hivatkozással. Így ezt nem a vevők fizetik meg, hanem a környzet és egyes emberek, illetve a társadalombiztosítás, az ingyenes orvosi ellátáson keresztül.

Amíg ilyen nagy különbségek vannak a világ országaiban munkabérben és környezeti előírásokban, addig nyilván nem lesz versenyképes az európai bányászat a délamerikaival vagy a kínaival. De a Föld szempontjából az sem megoldás, ha minden környezetvédelmi előírást úgy kerülünk meg, hogy a legszennyezőbb tevékenységeket áttesszük Dél-Amerikába vagy Knába, ahol ugyanaz a termék többszörös környezeti károkat okoz, mint Európában vagy Amerikában. Globális méreteket átötelő holisztikus szemléletre volna szükség, hogy megállíthassuk a Föld tönkretételét, az egészséges környezet, tsizat ivóvíz és  levegő és aprópénzre váltását.