Dengue-láz

Kép forrása
library.thinkquest.org
Leírás szerzője
GK

Az Aedes szúnyog, melynek latin neve Aedes aegypti vagy Stegomyia aegypti a dangeu vírus hordozója. A dangeu vírus mellett  a sárgaláz vírusát is hordozhatja ugyanez a szúnyog.

Dengue vírus a Flaviviridae család Flavivirus nemzetségébe tartozik és egyre nagyobb fenyegetést jelent a fejlődő világban.

Négy szerotípusba tartozó dengue vírust különböztettek meg eddig, melyek közül a vérzést okozó dengue láz (DHF = dengue hemorrhagic fever), a betegség legsúlyosabb megjelenési formája, mely az egyik szerotipusú vírussal megfertőződést követően egy másik szerotípussal történő felülfertőződéskor jön létre.

Enyhe lefolyású formája 4−8 nap lappangási idő után izületi gyulladást, izomgyulladást és piros és /vagy hólyagos kiütést okoz. A betegség enyhe formája nem különböztethető meg más vírusos megbetegedésektől, a gyógyulás gyors, általban nem igényel gyógyszeres kezelést.

A súlyos lefolyású DHF viszont akár halálos kimenetelű is lehet, lappangási ideje hasonlóan 4−8 nap, de a láz igen magas, extrém letargiával és álmossággal. Az erek permeabilitása nagymértékben megnő, az anyagcsere-egyensúlyok kórosan felborulnak, abnormálisan lecsökken a vér (a vérben lévő víz) mennyisége (hypovolemia) és a vérnyomás, aminek következtében sokkos állapot állhat be (hypovolémiás sokk). Mindez belső vérzésekkel párosulhat, mely un. fatális dengue sokk szindrómához (DSS) vezethet.

A dangue-láz elterjedtségét a Földön  megtalálod itt!

Szerző által felhasznált források

http://axisoflogic.com/artman/publish/Article_25106.shtml