Tömlősgombák (Ascomycota)

Tömlősgombák (Ascomycota)

Szerző:
Gruiz Katalin

A tömlősgombák törzsébe a gombák közül az összes faj mintegy 30%-a tartozik. Életmódjuk tekintetében változatosak: elsősorban növényi és állati hulladékokon élő szaprotrófok, de növények parazitái és mikorrhizaképzők is akadnak közöttük. Nagyszámú tömlősgombafaj él együtt szimbiózisban algákkal zuzmóként.

Vegetatív testük egysejtű vagy válaszfalakkal tagolt haploid micélium. A sejtfal anyaga kitin. A szeptumok falán egyszerű pórus van, amelyen keresztül a plazma és a sejtszervek migrációja figyelhető meg. Az élesztőszerű tömlősgombáknál a telep egy sarjadzással keletkező pszeudomicéliumból vagy csupán sarjsejtekből áll, de a többi tömlősgomba termőtestet (ascocarpium) képez.

Ivaros szaporodásuknál haploid micéliumon ivarszervek, anterídiumok és aszkogóniumok alakulnak ki. Az aszkogóniumok párzófonalat (trichogin) fejlesztenek az anterídium irányába. A hím jellegű sejtmagvak ezen keresztül vándorolnak az aszkogóniumba.

A tömlősgombák ivartalan szaporodása sarjadzással illetve konídiumokkal történik.

A termőtest kialakulása a tömlősgombákra általánosan jellemző. A tömlők a termőtestben elszórtan, vagy réteget alkotva helyezkednek el. A régebbi, tradicionális rendszertani felosztások a termőtestek formája és felépítése szerint történtek. Ma a tömlősgombák osztályozásában figyelembe veszik az aszkusz szerkezetét (a tömlő rétegeit és felnyílásának módját) és a termőtestek keletkezési módját. A korszerű genetikai alapú rendszertan a következő osztályokat különíti el: Hemiascomycetes vagy Saccharomycetes, Arthoniomycetes, Dothideomycetes, Eurotiomycetes, Laboulbeniomycetes, Lecanoromycetes, Leotiomycetes, Lichinomycetes, Orbiliomycetes, Pezizomycetes, Sordariomycetes, Neolectomycetes, Pneumocystidomycetes, Schizosaccharomycetes, dérgombák (Taphrinomycetes). Egy másik rendszertani felosztás, amely a tömlősgombákat osztályként kezeli, az aszkusz szerkezete (a tömlő rétegei és felnyílásának módja) és a termőtestek keletkezési módja szerint a következő négy alosztályt különbözteti meg: élesztőszerű tömlősgombák alosztálya (Protoascomycetidae), rovarparazita tömlősgombák alosztálya (Laboulbeniomycetidae), valódi tömlősgombák alosztálya (Euascomycetidae), dérgombák alosztálya (Taphrinomycetidae).

A tömlősgombák csoportosítása a termőtest alakja szerint:
1. nyitott termőtestű tömlősgombák: csészegombák, kucsmagombák;

2. zárt termőtestű tömlősgombák: szarvasgombák.

Forrás

http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/novenytan/novenytan-7-tomlosgombak
http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6ml%C5%91sgomb%C3%A1k#Tradicion.C3.A1lis_rendszertani_feloszt.C3.A1s