Az atmoszféra páratartalma

Kép forrása
http://www.learner.org/courses/envsci/unit/text.php?unit=2&secNum=5
Leírás szerzője
KÖRINFO

A Föld levegőjének 1988. és 1999. közötti átlagos páratartalma látható a térképen. Mivel a levegő páratartalma arányos a hőmérséklettel a levegőben lemérhető vízpára koncentrációja szorosan összefügg az uralkodó hőmérséklettől.

A kép jól érzékelteti, hogy az egyenlítő felett a legnagyobb a hőmérséklet (piros és sárga színnel jelölve),  sarkok felé szabályos gradiens van (zöld, kék lila színekkel jelölve). A hideg területek felett sokkal kisebb a páratartalom.

A levegő páratartalma elér egy telítettséget, annál több vízgőz nem képes normális nyomáson a levegőben maradni, kicsapódik, csapadék formájában a földfelszínre kerül. A telítettségi maximum természetesen hőmérsékletfüggő. Amikor a levegőből a vízgőz csapadék formájában kicsapódik, hő szabadul fel (az a hő, mely a víz elpárolgásakor belekerült a vízgőzbe), mely felmelegíti a levegőt, melynek eredményeképpen légáram indul, a meleg levegő felsőbb rétegek felé fog haladni. IIyen felmelegedésből adódó légáramok  a viharok és hurrikánok kiinduló pontjai is.

A levegő páratartalma tehát nagyban befolyásolja a meteorológiai viszonyokat, történéseket.

A túl párás levegőt általában rosszul bírják az emberek, mert a levegő nagy páratartalma akadályozza az emberi test normális működését, az izzadságmirigyek kiürülését, megterheli a szervezetet.

Szerző által felhasznált források

Courtesy Cooperative Institute for Research in the Atmosphere, Colorado State University.