Édesvíz és sósvíz találkozása

Kép forrása
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=salt-power-energy
Leírás szerzője
GK

A folyók torkolata érdekes gradienst hoz létre a víz sótartalmában, mely jellegzetes, mind a sós, mind az édesvízhez alkalmazkodott ökoszisztémát eredményez. Sokan tanulmányozzák ezt speciális biológiai és ökológiai rendszert, de kevesebb figyelmet szentelnek a kiváltó oknak, a fizikai-kémiai gradiensnek, például az ionkoncentrációnak és az ozmózisnyomásnak.

Most azért került az érdeklődés középpontjába az ozmózisnyomás, vagyis a sókoncentrációban kialakuló gradiens, illetve az ebből adódó energiakülönbség, mert hosszú évek kutatása után norvég tudósok a valóságban is kipróbálni készülnek az ozmotikus erőművet, mely a sókoncentráció különbségből készít energiát.

Az energiatermelés elve az, hogy egy félig áteresztő membránt helyezve az eltérő sótartalmú közegek közé a koncentrációkülönbség úgy törekszik kiegyenlítődésre hogy a vízmolekulák a töményebb oldal felé áramlanak, amig a koncentráció ki nem egyenlítődik a két oldalon ( a sóionok nem mehetnek át a membránon). Zárt rendszerben a tömény oldal felé vándorló vízmolekulák nagymértékben megnövelik a nyomást az eredetileg töményebb oldalon. Minél nagyobb a koncentrációkülönbség, annál nagyobb nyomáskülönbséggel kompenzál a membrán két oldalából álló rendszer. Ezt a nyomáskülönbséget használják fel energiatermelésre, a nyomás alatti vízzel turbinákat hajtatnak meg.

Egy másik, holland túdosok által kidolgozott eljárás szerint közvetlenül elektronáramot állítanak elő a sós és az édesvíz ionjainak elválasztásával, úgynevezett sósvíz—édesvíz akkumulátort.

Reverz elektrodialízisnek nevezik azt a membrántechnikát, mely képes a Na+ és Cl- ionokat elválasztani és két különböző vízáramlatba terelni a membrán két oldalán és ezzel elektromos potenciál különbséget kialakítani a membrán két oldala között.

 

Szerző által felhasznált források

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=salt-power-energy