Kodein

Kép forrása
http://no.wikipedia.org/wiki/Kodein
Leírás szerzője
Tolner Mária

A kodein (INN: codeine) vagy 3-metil-morfin egy fenantrénvázas opioid analgeticum. Csökkenti a köhögés- és a légzésközpont ingerlékenységét. Megtalálható a mák tejnedvében, ahol 0.3-3% közötti mennyiségben van jelen. Ezzel a Ópium második legfontosabb alkaloidjaként tartjuk számon. A kodein tehát a természetes opiát alkaloidok közé tartozik. A neve a görög „kodeia” = „mákgubó” szóból származik. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Codeinum néven hivatalos.

A kodein a morfinhoz hasonlóan a fájdalomküszöböt emeli, csökkenti a fájdalominger okozta motoros és vegetatív reakciókat, továbbá a corticalis area érzékenységét. Az analgetikus hatás a központi idegrendszerben levő ópium receptorok stimulálásán alapul. Erre a kodein közvetlenül csak rendkívül kis mértékben képes, hatását jelentős részt úgy fejti ki, hogy a szervezetben demetilálódik, így 5-15%a - egyéntől függően - morfinná alakul, ezután tulajdonképpen maga a morfin hat és bomlik le glukózzal kapcsolódva, legnagyobb részt a vizelettel távozva.

A gyógyászatban a kodeinnek mindig valamely sóját használják fel, hiszen maga a kodein, mint alkaloid vizben nem oldódik, csak savak hatására keletkező sói oldhatóak. Például szulfátját, mely 85.9% nak megfelelő szabad kodein bázis hatásával egyenértékű, vagy foszfátját (73.6%), szalicilátját (68.6%) Terápiásan egyszeri adagja 10-30mg körüli, naponta maximum 120mg. Felezési ideje a szervezetben 3-4 óra.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kodein