Olajszennyezettség a Mexikói öbölben

Source of the photo
http://www.nnvl.noaa.gov/MediaDetail.php?MediaID=471&MediaTypeID=1
Author of the description
Gruiz Katalin

A Mexikói-öbölbe nagymennyiségű olaj került, amikor a BP Deepwater Horizon nevú olajkútja tüzet fogott és felrobbant és elsüllyedt, 2010. április 20.-án. 

Az NOAA (az USA Nemzeti Óceán és Levegő Igazgatósága,  National Oceanic and Atmospheric Administration) műholdas felvételeiből készült animációt ide kattintva megnézhetik az olajfolt több hónapos mozgásáról, terjedéséről, végül eltűnéséről.

A víz felületen eloszlott olajat rekordgyorsasággal takarították el  az öbölben élő mikroorganizmusok. A műholdas képen jól látható, hogy mindössze két pici olajfolt van az öböl partján, illetve partközeli területén, a többi piros folt eltűnt. Feltehetően azért, mert az olajkutat egy természetes kőolajforrás helyén alakították. Mivel a kőolaj talán évszázadok óta szivárog az öböl vizébe ezen a helyen, a mikroorganizmusok adaptálódtak az olajhoz, azt használták fel szerves tápanyagul a vízből. A kőolaj mellett nitrogén és foszfor is kerül az öböl vizébe (mezőgazdasági területekről lefolyó víz), ez az amúgy káros tápanyagtöbblet most jól kiegészítette a szénhidrogének viszonylag egyoldalú tápanyagforrását és lehetővé tette a mikroorganizmusok gyors elszaporodását, így képesek voltak gyorsan eltakarítani az olajat az öbölből.

Source of description

http://www.nnvl.noaa.gov/MediaDetail.php?MediaID=419&MediaTypeID=2