E-számok

Source of the photo: 
http://www.fogyasztok.hu/kepek/cikk_kep/4121_mg_5493.jpg
Author of the description: 
Gruiz Katalin

Az E-számok az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer adalékanyagok jelölései. Arra szolgálnak, hogy javítsák az ételek kinézetét, ízét és állagát, fokozzák eltarthatóságát és eladhatóságát. Önmagukban nem minősülnek élelmiszernek. Többnyire szintetikus anyagok, de egyre többször és nagyobb mértékben alkalmaznak természetes anyagokat. Szándékosan adják az élelmiszerhez a gyártása, feldolgozása, csomagolása, szállítása vagy tárolása során. Az csomagoláson feltüntetik ezeket a számokat, így ellenőrizhető, hogy mit tartalmaz az adott termék.

A csatolt fájlban az E-számokkal jelölt vegyi anyagok rövid jellemzését találjuk meg és azt, hogy betiltották-e vagy sem.

Az engedélyezett adalékok 7 csoportba sorolhatóak, de ezeken kívül léteznek még kiegészítő anyagok, amelyek újfajta adalékanyagok és nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem.

1.  Színezékek (E100-E199)

100-109 – sárga

110-119 – narancsszínű

120-129 – piros

130-139 – kék és lila

140-149 – zöld

150-159 – barna és fekete

160-199 – egyéb

 

2.  Tartósítószerek (E200-E299)

200-209 – szorbátok

210-219 – benzoátok

220-229 – szulfitok

230-239 – fenilek, fenolok és formiátok (metanoátok)

240-259 – nitrátok

260-269 – acetátok (etanoátok)

270-279 – laktátok

280-289 – propionátok (propanoátok)

290-299 – egyebek

 

3.  Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok (E300-E399)

300-309 – aszkorbinsav (C-vitamin) és aszkorbátok

310-319 – gallátok és eritroaszkorbátok

320-329 – laktátok

330-339 – citrátok és tartarátok

340-349 – foszfátok

350-359 – malátok és adipátok

360-369 – szukcinátok és fumarátok

370-399 – egyebek

 

4.  Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek (E400-E499)

400-409 – alginátok

410-419 – természetes mézgák

420-429 – egyéb természetes szerek

430-439 – poli-oxietilén vegyületek

440-449 – természetes emulgálószerek

450-459 – foszfátok

460-469 – cellulóz vegyületek

470-489 – zsírsavak és vegyületeik

490-499 – egyebek

5.  Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok (E500-E599)

500-509 – ásványi savak és lúgok

510-519 – kloridok és szulfátok

520-529 – szulfátok és hidroxidok

530-549 – alkálifém-vegyületek

550-559 – szilikátok

570-579 – sztearátok és glukonátok

580-599 – egyebek 

 

6.  Ízfokozók (E600-E699)

620-629 – glutamátok

630-639 – inozinátok

640-649 – egyebek

 

7.  Egyéb (E900-E999)

900-909 – viaszok

910-919 – szintetikus mázak

920-929 –  vegyes adalékok

930-949 – gázok

950-969 – édesítők

990-999 – habosító anyagok

Source of description: