Az összegyűjtött esővizet az alábbi célokra használhatjuk a háztartásokban:

2.1. Mosás: Az ivóvíz az ország legnagyobb részén meglehetősen kemény, ezért mosógépeink védelmében célszerű volna (különféle vízlágyítók helyett) közvetlenül lágyvizet, vagyis esővizet használnunk.

2.2. Öntözés: Sok kerttel rendelkező háztartás számára a nyári időszakban igen megterhelő a locsolással járó kiadás. A legtöbben saját kutak kialakításában látják a probléma megoldását, azonban a növények számára élettanilag sokkal kedvezőbb a csapadékvíz. Ez a megoldás könnyen kivitelezhető és jó alternatívát jelent.

2.3. WC-öblítés: Nagy pazarlás, amikor az ivóvizet ilyen célra használjuk. Alternatívaként ebben az esetben is a csapadékvíz, esetleg a kútvíz kínálkozik, de az előbbieknél egyszerűbb megoldást kínál a mosdóvíz (szürkevíz) felhasználása. A vízfogyasztás harmada megtakarítható, ha a WC-t kikötjük a tisztavíz-hálózatról.

2.4. Takarítás: Mind épületen belüli, mind épületen kívüli (pl. autómosás) takarítási munkákra fölösleges ivóvíz tisztaságú vizet használni. A tisztított csapadékvíz ide is megfelelő.

Összességében csapadékvíz felhasználásával a vezetékes vízfogyasztás körülbelül a felére mérsékelhető. Ilyen csapadékgazdálkodási módszerrel mind a háztartások, mind pedig az önkormányzatok és az üzemeltető közmű vállalatok költségeket takarítanak meg. Előbbiek csökkentik a közüzemi hálózatról az ivóvíz felhasználását és kiadásaikat, utóbbiak elkerülik a lakosság által a minél gyorsabban a csatornába vezetett esővíz okozta szennyvíztisztítási költségnövekedést.

A két csatolt dia azt foglalja össze, hogy miért érdemes az esővizet gyűjteni, mennyit takaríthatunk meg, ha az esővizet összegyűjtjük és öntözéshez, a toalett öblítéséhez és más nem ivóvízcélú vízhasználatokhoz az összegyűjtött esővizet használjuk

Az esővízgyűjtő tartályt helyezhetjük a felszín alá vagy tárolhatjuk felszín feletti edényekben. A tartályba merített szivattyú segítségével nyerhetjük ki és továbbíthatjuk a vizet a felhasználás helyére.

Az összegyűjtött esővizet védeni kell az elszennyezősétől, ezért azt szűrőkön keresztülengedve juttatják a gyűjtőtartályba.

Source

Hidrológiai tájékoztató 2007

http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/oktatas/csaladihaz/folyekony_hulladek.htm

Az összefoglaló e-tanfolyamok forrása:

http://www.esoviz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=5

http://www.esoviz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=6

http://fenntarthato.hu/epites/Members/erost/csapadek%20gyujtes%20felhasznalas

Kezdőkép forrása: http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/zold-biznisz/takarekos-esovizgyujtes/3114/